Vincent Soekra (1967) is een audiovisuele omnivoor. Met zijn werkervaring op diverse niveaus binnen de audiovisuele media heeft hij zich gespecialiseerd in het voorbereiden, schrijven en uitvoeren van film- en televisieprojecten en in de opzet en productie van (grootschalige) evenementen.
Na 6 jaar als journalist/redacteur bij het grootste dagblad van Suriname De Ware Tijd te hebben gewerkt, werd hij in 1991 toegelaten op de Nederlandse Film en Televisie Academie. Tijdens zijn opleiding maakte hij twee producties, die internationaal hoge ogen gooiden. Deze producties: ‘Another Symphony in Black – A modern Rhapsody of Negro Life’ en ‘Lekker Loopje – een hommage aan Kid Dynamite’ zijn vertoond op diverse filmfestivals.
In 1996 keerde Vincent terug naar Suriname om zijn studiebeurs terug te betalen. In Suriname heeft hij eerst vier maanden bij de nationale televisie omroep (STVS) gewerkt als hoofd van de programmadienst. Gaandeweg verlegde hij zijn aandacht, door grootschalige amusementsprojecten en podia-evenementen te produceren en regisseren.
Soekra is het jaar 2000 weer in Nederland, om zich ten volle te richten op het maken van film en televisie, als regisseur, producent of editor. In zijn werk probeert Soekra fictieve en non-fictieve elementen op een karakteristieke manier met elkaar te verweven. Zijn betrokkenheid voor erkenning van het Nederlands slavernijverleden uit zich bij de formele presentatie van het NiNSee, met de première van zijn videodagboek ‘Slave Route #1 – Pelgrimage Ghana’, een documentaire die een slavenroute volgt vanuit Paga, tot aan het beruchte Fort Emina. Soekra produceert en monteert in 2003 o.a. een serie van 19 video’s voor de succesvolle tentoonstelling De Erfenis van Slavernij (2003) van Felix de Rooy.
Door onder andere zijn veelzijdigheid en zijn organisatietalent is Vincent Soekra in staat om grootschalige projecten op te zetten. Succesvolle projecten van muziekdocumentaires zijn: “IKO – King of Kaseko” en ‘Doble-R Musica Antiano” i.s.m. de NPS / NTR en de AVRO. Daarnaast is hij sinds 2009 betrokken bij de productie van het Keti Koti Festival op 1 juli in Amsterdam i.v.m. de herdenking en viering van afschaffing van de slavernij in 1863. Samen met partners Ivette Forster en Jan Gerards is het productiebedrijf 529 media productions & events mede-eigenaar van Kwaku Summer Festival BV (sinds 2013) en eigenaar van Reggae Lake Festival BV (sinds 2016). Deze festivals trekken jaarlijks tienduizenden bezoekers.
Soekra is actief als vrijwilliger en/of bestuurder bij diverse organisaties. Zo is hij medeoprichter en bestuurder geweest van de voetbalvereniging Zuidoost United, is hij momenteel de voorzitter van de oudste Surinaamse vereniging in Nederland, Vereniging Ons Suriname (opgericht in 1919), en zit hij vanuit die hoedanigheid als medeoprichter in het dagelijkse stichtingsbestuur van het nieuwe Suriname Museum.
Sheela Visser-Soebhag
Producent
Piet Menu
Co-producent Het Zuidelijk Toneel
Vincent Soekra
VZ. Vereniging Ons Suriname
George Visser
Tourneeplanning
Sophie Lambo
Zakelijke leiding en fondsenwerving
Stanley Burleson
Regisseur
Lars Boom
Scriptschrijver
Norman van Geerke
Componist
Meredith Joeroeja
Kostuumontwerp
Ilse Vermeulen
Kostuumontwerp en Hoofd kostuumatelier
Roy Jonathans
Choreograaf
Jerrel Houtsnee
Regie assistent
Elisia da Silva Martins Peças
Productieleider
Marnix Wetzer
Repetitor
Pelle Herfst
Lichtontwerp
Rianne Valstar
Technisch producent
Ruben Wijnstok
Decorontwerp
Stan Bannier
Techniek